Kürtaj Teknikleri Nelerdir ?

Dilatasyon ve Küretaj: Önce rahim ağzının metal bujilerle dilatasyonu sonra gebeliğin mekanik olarak küret denilen metal cisimlerle parçalanarak çıkartılması işlemidir.Dilatasyon sonrası vakum yada karman kanülü de kullanılmaktadır.

Higroskopik Dilatatörler: Rahmin ağzına yerleştirilerek yavaş ca genleşip rahim ağzının açılmasını sağlayan bur aletler rahim ağzının mekanik dilatasyonunundan farklı olarak daha az travmaya yol açarlar. Laminaria denilen bu araçlar Laminaria L Ligitata denilen bitkinin kökleri kurutularak yapılır Sonra steril hale getirilerek rahim ağzının genişletmekte kullanılır. Ayrıca sentetik higroskopik dilatatörler yapılmıştır. Dilipan ve Lamicel etkili olarak kullanılmaktadır.

Karman Kanülü ile aspirasyon. Karman kanülü denilen biraz büyükçe bir plastik enjektörü andıran bu alet negatif basınç ile gebelik mahsülünün emilmesini sağlar. Günümüzde genellikle karman kanülü yada vakum aspirasyon yöntemi ile küretaj yapılmaktadır. Bu sistemin uçları plastik olup kullanıldıktan sonra atılmalı ve tekrar kullanılmaması şiddetle önerilmektedir. Zaman zaman içinde renkli bir bir sıvının bulunduğu kavanozların içinden alınarak kullanılan kanüllerle kürtaj yapıldığında AİDS Hepatit gibi hastalıkların bulaşmasına neden olabilir.

Vakum Aspirasyonu : Elektrikli Vakum Ekstraktör denilen aletin ucuna takılan plastik kanüllerle yapılan kürtaj işlemidir.Karman Kanülü gibi negatif basınçla işlem görmektedir. Sadece ondan farkı elektrikli olmasıdır. Yapılan çalışmalarda vakum aspiasyonu ile yapılan gebelik sonlandırılmasında devam eden gebelik oranı % 0.24,içeride parça kalma oranı ise % 5.4 olarak hesaplanmıştır.

Laporotomi : Bazı durumlarda eskiden rahim alınması ,rahmin açılması ile gebelik sonladırılması işlemi yapılmaktaydı. Son yıllarda bu gebelik sonlandırmak amacıyla laporotomi hemen hemen hiç yapılmamaktadır.

Gebelik Sonlandırmanın Medikal Başlatılması, Tarih boyunca kadınlar düşük yaptırmak amacıyla bir çok mekanik yöntemi ve bazı ilaçları kullanmışlardır.

1-Oksitocin Uygulanması,Doğumlarda doğum ağrılarını artırmak amacıyla serum içinde verilen ve arka hipofiz bezinden elde edilmiş ve kelime anlamı hızlı doğum olan bu maddeyi yüksek dozda kullandığımızda erken düşüklerin yapılmasında kullanılmaktadır. Daha düşük dozlardai se doğum taravayını başlatmak amacıyla kullanılmaktadır.

2-İntraamniotik Hiperosmotik Solüsyon Verilmesi : Bu işlem sırasında % 30-40 oranında üre ve % 20 salin çözeltisi kullanılmaktadır. Bu maddelerin rahim ağzından bir kateter yolu ile rahim içine amnios zarının dış kısımına verilmesi işlemidir. Ölüm,septik şok kalp yetersizliği gibi ciddi komplikasyonları nedeniyle terk edilmiştir.

3-Prostaglandin : Son yıllarda medikal tedavi olarak ortaya atılan ve özellikle 3. gebelik ayından sonra gebeliği sonlandırmak amacıyla kullanılan prostaglandinler ve anologları ciddi ölçülerde kullanım alanı bulmuşlardır. Prostaglandinlerin kulanım şekilleri:

a-Rahim ağzına yakın vajina arka tarafına yerleştirmek
b-Rahim ağzı kanalına veya rahim içi alt tarafına bir kateter yardımıyla jel şeklinde kullanımı
c-Ağızdan alınması
d-Amniosentez yaparak bebeğin suyunun içine bırakılması
e-Kas içine yapılması

Prostaglandinler miad geçmesi vakalarında rahim ağzını olgunlaştırmak amacıyla ,doğum veya sezeryan sonrası oluşan kanamaların kontrolünde,geç düşüklerin yapılmasında kullanılmaktadır. vaginal yolla uygulamalarda enfeksiyonların oluşması,rahim yırtılmamalarının meydana gelebileceği unutulmamalı ve mutlaka hastane koşullarında bir jinekolog denetiminde kullanılmalıdır.

4-Antiprogesteron RU 486 ,Mifrepriston adıyla piyasada bulunan bu etken madde progesteron reseptörelrine bağlanarak gebeliğin sonlandırılmasında kullanılmaktadır. Ülkemizde bulunmuyor

5-Methotrexate : Erken gebeliklerin ve dış gebeliğin medikal tedavisnde kullanılmaktadır.

WEB TASARIM
NetteZirve Web